Leestijd: 3 minuten

Ritme en duidelijkheid

Zijn jouw kinderen alweer naar school? Als je in het noorden woont wel. Misschien gaat je kind naar het voortgezet onderwijs, of krijgt het een nieuwe meester of juf. Dat is misschien wel even wennen. Hoe dan ook, ben jij en zijn jouw kinderen blij, dat het weer ‘normaal’ is (of wordt)?  ’s Morgens weer op tijd opstaan. Weer een beetje ritme in het leven. Helemaal na zo’n lange periode van het thuisonderwijs. De meeste ouders die ik spreek zijn altijd blij als alles weer ‘normaal’ is (voor zover je in deze corona tijd van normaal kunt spreken.) En ook de kinderen zijn vaak blij dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes weer zien.naar school

Structuur

 

Een mens is meestal zeer gebaat bij structuur. Je wilt graag weten waar je aan toe bent. En je wilt graag duidelijkheid. Dat geldt voor groot en klein. Ik ondervind dat momenteel in erge mate in mijn eigen leven. We zijn namelijk net verhuisd. En we leven momenteel in een behoorlijke chaos (aangezien de binnenkant van ons huis nog gemaakt moet worden. Er is dus geen ‘duidelijkheid’.) Ik merk, hoe belangrijk het is om structuur te hebben. Al zet je maar het gereedschap bij elkaar, en de kledingdozen op één bepaalde plek; de dozen met badkamerspullen op de plek waar de badkamer moet komen (zolang het kan), dan weet je, waar je moet zoeken. Duidelijkheid is erg belangrijk.

Rust in je hoofd

Als er chaos buiten je is, is er ook chaos in je hoofd (en andersom). Je wordt er onrustig van als je omgeving onrustig is. Je wordt er onrustig van als je niet weet ‘waar je het zoeken moet’. Als je dus rust in jezelf wilt creëren, moet je je omgeving rustig en overzichtelijk maken.

chaos

Ook bij kinderen

Deze duidelijkheid creëren geldt natuurlijk ook bij kinderen. Kinderen zijn ook gebaat bij duidelijkheid en structuur, zodat ze weten, waar ze aan toe zijn. Hoe laat staan we op, hoe laat ontbijten we. Hoe laat moeten we ‘op de fiets zitten’ (of hoe ze ook naar school gaan). Waar leg ik mijn schoolspullen neer, wanneer ga ik huiswerk maken. Allemaal dingen waar je afspraken over kunt maken, zodat je duidelijkheid creëert.

Niet elke keer opnieuw ‘beginnen’

regels en afspraken

Als je weet, waar je bepaalde spullen hebt, is het duidelijk. Je weet, waar je zoeken moet. En als je ‘de regels’ weet, hoef je er ook niet elke keer over na te denken, of over te discussiëren. Dan is het duidelijk, voor iedereen. Dat scheelt heel veel energie. (Lees ook dit blog over regels en structuur.)

Soms erg lastig

Die regelmaat vasthouden kan soms erg lastig zijn. Ook dat merk ik nu zelf. Het is tijd voor mijn blog, maar ….. het valt niet mee. Tussen de rotzooi toch nog mijn gedachten bepalen bij een blog. Vandaar, dat dit nu echt uit het leven gegrepen is. Mijn kleinkinderen zijn ook weer naar school deze week. En ik ben er van overtuigd, dat het goed is. Ik heb zelf nog niet echt weer een ritme van dingen; dat zal nog wel even duren. Wennen aan de nieuwe situatie, de nieuwe omgeving. De draad van het gewone leven weer oppakken – in coronatijd – het valt niet mee.

Succes

Ik hoop, dat het met jou en je kinderen goed gaat. Dat het je lukt om de draad weer op te pakken na de vakantie en de rare tijd eraan voorafgaand. Ik wens je heel veel sterkte en succes, en hoop, dat het een goed (school)jaar zal worden.

Wil je nog iets kwijt hierover? Dat kan hieronder. Dat zou ik leuk vinden.

Deel dit via: