Leestijd: 3 minuten

 

Nadenken over nadenken

Nadenken kan best lastig zijn. Het kost best veel energie. Het viel mij op, dat ik altijd zo’n ‘honger’ had als ik een studiedag had. Ik verbaasde me er over. Ik had de hele dag ‘niks gedaan’, en toch had ik zo’n ‘honger’ (of beter gezegd: trek).

Hoe kan dat?

Nadenken is dus een hele actieve bezigheid. Een definitie van nadenken is ‘Je hersens gebruiken’. Logisch dus, dat dat energie kost. En ik moet zeggen: ik ben een fan van nadenken. Ik hou er van.

Nadenken onderscheidt ons van de dieren. Wij kunnen redeneren. “Als dit zo is …., dan is dat …..’, ‘Als ik dit doe, dan is het gevolg dat …..’ Dat geeft ons ook verantwoordelijkheden. We kunnen niet zomaar iets doen; we moeten er over nadenken. Doe je dat niet, dan zijn de gevolgen ook voor jezelf.

Wat brengt nadenken je?

Heel veel, want 

  • vrij denkenHet maakt je tot een zelfstandig wezen. Jij bepaalt zelf wat je denkt, hoe je ergens over denkt. Dat is vrijheid. Niemand kan je gedachten afpakken.
  • Nadenken vormt wie jij bent. Jij denkt op jouw manier. Niemand is helemaal gelijk aan jou. Soms ben je het eens met iemand, maar soms ook helemaal niet. Jouw combinatie van gedachten is uniek. Dat maakt jij jij. Je bent uniek.
  • Het maakt je wijzer. Als je ergens over nadenkt en dingen tegenover elkaar zet, dan doe je inzichten op. Je bekijkt alle kanten van de zaak.
  • Het geeft mogelijkheden. Je denkt steeds verder. Je onderzoekt wat er ‘over gedacht’ kan worden. Zo kun je steeds meer ontdekken.creatief denken
  • Nadenken is ook een creatief proces. Tenminste, als je serieus nadenkt, verschillende opties naast elkaar legt. Verschillende mogelijkheden onder de loep neemt. Grenzen durft te verleggen.

Specifieke vormen van nadenken

Een specifieke vorm van nadenken is filosoferen. Filosoferen is nogal een kunst. Het vraagt van je, dat je alle oordeel en elke grens loslaat. Je gebruikt alle ruimte die er is om te denken.
Het is heel goed, om dat kinderen al te leren, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige, onafhankelijke mensen. Lees erover op de website van filosovaardig. (Ik heb daar zeer interessante workshops gevolgd). Filosoferen is niet iets dat we van nature doen (is mijn mening). Je moet je er echt (even) in verdiepen om het te leren. Maar het kan je veel opleveren. nadenken kind

Nog een specifieke vorm

Een andere manier van nadenken is ‘omdenken’. Kijk voor de definitie van omdenken op omdenken.nl. Omdenken geeft dus ook ruimte om meer te denken dan in eerste instantie mogelijk lijkt. Een mooie omdenker is: ‘In twijfel zit de intelligentie, niet in zekerheid’. Dit roept dus ook weer op tot nadenken, kritisch zijn. Twijfelen mag.

tekst: in twijfel zit de intelligentie, niet in zekerheid.

klik op de afbeelding om naar de site te gaan

Het filosoferen en het omdenken gebruik ik ook in mijn kindercoaching. Ik vind het enorm belangrijk, dat kinderen leren zelf na te denken. Onderschat het belang van het respectvol luisteren naar (de ideeën en gedachten) van kinderen niet. Het maakt hen tot volwaardige, zelfstandige, unieke mensen.

Dus

Nadenken maakt je dus tot een zelfstandig, vrij, verantwoordelijk, ruim persoon. En wie wil dat nou niet?!

Als je de kunst van nadenken verstaat, en beseft, dat elk mens deze kunst op zijn manier gebruikt, dan kun je samenleven in respect en vrede, en elkaar opbouwen en ‘rijker’ maken, ieder op zijn eigen manier en tempo.

Ik  sluit af met een eigen quote: ‘Als je niet nadenkt leef je niet.

nadenkend meisje met tekst: als je niet nadenkt leef je niet

Ik wens je veel nadenken toe.

Wil je hierop reageren, laat dan hieronder jouw reactie achter. Dat geeft mij en de ander misschien weer stof tot nadenken 😉

Deel dit via: