Leestijd: 2 minuten

 

Hoe wil jij je kinderen opvoeden?

Mijn doel in het leven was altijd om mijn kinderen op te voeden tot zelfbewuste, zelfstandige, verantwoordelijke mensen. Nu weet ik, dat je dat niet altijd in de hand hebt. Kinderen, die uiteindelijk opgroeien tot zelfstandige volwassenen, bepalen zelf hoe ze hun leven willen invullen. Toch heb je daar als opvoeder een ontzettend groot aandeel in. Bewust en onbewust. Je geeft je kinderen jouw waarden mee. Die kunnen ze overnemen of verwerpen, maar ze maken er sowieso kennis mee. Wat je ze niet leert kunnen ze ook niet van je overnemen. Je leert ze dus wat jij belangrijk vindt. Dit doe je door het ze te vertellen. Als ze iets doen wat niet jouw goedkeuring heeft, dan laat je hen dat weten. Als ze wat jonger zijn zullen ze dat gewoon opvolgen (meestal), maar als ze wat ouder worden zullen ze het niet altijd met je eens zijn en in de weerstand schieten. Hoe dan ook, in elk geval ‘maken ze kennis’ met jouw mening. Daar kunnen ze dan over nadenken.

Niet alleen praten

 

voorbeeld

Maar…. Je leert hen niet alleen door te vertellen wat jij vindt. Ze leren vooral van jou door wat je doet, …. en niet doet. Je hebt vast wel eens ervaren, dat jonge kinderen soms dingen doen of zeggen, waarvan je eigenlijk schrikt, omdat het je zo bekend voorkomt 😉 . Het is, alsof je jezelf ziet (of je partner). Kinderen nemen dus over wat jij doet. Wees daar bewust van. Ze leren meer van wat jij doet dan van wat jij zegt. (Ze kunnen je zo ook heel mooi een spiegel voorhouden. Kijk naar je kind, en je ziet jezelf.)

Hoe leef ik?

Daarom is het zo ontzettend belangrijk, om goed te reflecteren op jezelf. (En daar is die spiegel heel erg handig voor 😉 .) Leef ik voor wat ik wil? Doe ik wat ik zeg? Kan ik verantwoorden wat ik doe? Door je gedrag laat je zien wat je echt belangrijk vindt. Het is goed om daar bewust van te zijn. En eigenlijk is dat ook het enige dat je moet doen in de opvoeding: zelf bewust en verantwoordelijk leven. Steeds gericht zijn op het ‘goede’, gemaakte fouten herstellen, verantwoording nemen voor je eigen handelen. Zo zul je je kinderen het beste meegeven. Het gaat er ook niet om dat je geen fouten mag maken; het gaat er om dat je daar goed mee om gaat en op reageert. Een kind heeft geen behoefte aan perfecte ouders; een kind heeft behoefte aan eerlijke, liefdevolle ouders, die niet bang zijn om fouten te maken, en die laten zien hoe je ‘goed’ in het leven staat. Wees jezelf, en geniet van elkaar.

Herken jij waarover ik schrijf? Heb je zelf wel eens ervaren, dat je kind net jij is? Wat doet dat met je? Ben jij bewust van je invloed door je handelen? Ik hoor het graag

PS Ik heb hier al eerder over geschreven, toen met de focus op de waarden die je hebt in je leven. Lees dat blog hier. (Incl. waardenlijst)

Deel dit via: