Leestijd: 3 minuten

Wat vind jij belangrijk in het leven

Iedereen heeft bepaalde waarden in het leven. Misschien niet altijd bewust, maar ze zijn er wel. Je vindt het bijvoorbeeld belangrijk, dat je (kind) niet steelt, en dat je (kind) niet scheldt. Het kan ook zijn, dat je status belangrijk vindt, en carrière maken, en geld verdienen. Of relaties aangaan, of iets betekenen voor een ander. Allemaal waarden die je kunt hebben. Het komt misschien niet snel ter sprake, maar je leeft wel vanuit deze waarden. Het drijft je, het beïnvloedt je keuzes.

Gevolg

Een logisch gevolg hiervan is, dat jij deze waarden ook belangrijk vindt voor je kinderen. Hoe leer je je kinderen dit? Hoe breng je dit nu over aan je kinderen?

Hoe

Je kunt er over spreken. Dat zul je ongetwijfeld ook doen. Je leert je kind van jongs af aan, dat het niets mee mag nemen uit de winkel zonder te betalen. Je leert je kind, dat het geen grove taal mag gebruiken. Zo hoort en weet je kind, wat jij belangrijk vindt. Als een kind dit nooit hoort van zijn ouders, zal het ook niet weten wat belangrijk is.

Maar….

 

Wat is nog veel belangrijker? Dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Want wat leert een kind, als jij zegt, dat je niet mag stelen, en vervolgens zelf wel iets onbetaald meeneemt uit de winkel. Of als een kind iets heeft lachenmeegenomen, en jij lacht er om. Dan communiceer je door je gedrag, dat het helemaal niet zo erg is als je zomaar iets meeneemt.

Of als je je kind leert geen grove taal te gebruiken, en hem vertelt, dat hij jou niet mag uitschelden, en vervolgens praat je met grove bewoordingen over je buurman aan wie jij je mateloos ergert. Of je zegt zelf grove dingen tegen je kind, of tegen je partner. Wat leer je je kind hiermee?ruzie, harde woorden

Huh?

Een kind zal in ieder geval in verwarring raken. Huh, hoe kan dat nou? Papa en mama zeggen dat je niet mag schelden, maar doen het zelf wel. Nou, dan mag ik dat ook. Een voorbeeld doet veel meer dan woorden. Woorden zijn goed, maar ze moeten ondersteund worden door voorbeelden. Het voorbeeld van jou als ouder ‘heeft het laatste woord‘. 

Waardevol

Daarom is het zo belangrijk om bewust te zijn van hoe je zelf  handelt. Doe je wat je zegt? Leef je volgens je eigen waarden? Daarom is het belangrijk om eerst aan jezelf te werken. Als je zelf ‘goed bezig bent’ en ‘goed in je vel zit’ zal dat uitstralen naar je kinderen. Het is heel nuttig (af en toe) eens te overdenken, wat jij nou eigenlijk belangrijk vindt in het leven. Wees daar bewust van en leef dat voor. Dat is waardevol voor je kinderen. Zij kunnen dan straks op hun beurt hun waarden weer doorgeven aan hun kinderen. 

Je eigen opvoeding

Denk eens aan je eigen opvoeding. Wat heb jij geleerd van je ouders? En hóe heb jij dat vooral geleerd? Zijn het woorden geweest of daden? En wat heeft dat met jou gedaan? Leer hiervan hoe jij met jouw kinderen wil omgaan. Vaak weet je wel hoe je het niet wilt. Zet dat om in hoe je het wel wilt. En wees een goed voorbeeld voor je kinderen. 

Bewust zijn

Het is heel goed om je bij je keuzes die je soms moet maken te bedenken: wat vind ik écht belangrijk? Ben jij bewust van wat jouw waarden zijn? Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat je kinderen goede cijfers halen op school? Vind jij het belangrijk dat jouw kind veel vriendjes heeft? En wat vriendjes en vriendinnetjesvind je belangrijker: goede cijfers of veel vriendjes? Dat is allemaal van belang voor hoe je je kinderen opvoedt en stimuleert.

Ik heb een waardenlijst toegevoegd op de pagina ‘gratis downloads’ op mijn andere website – voor volwassenen. Misschien  kun je dat als hulpmiddel gebruiken om je waarden te ‘achterhalen’ als je hier echt ‘werk van wilt maken’. Je kunt hem hier downloaden (even naar beneden scrollen).

Ben jij je bewust van je waarden? En leef jij ze voor? Ik ben benieuwd of dit een bekend ‘onderwerp’ voor je is.

Deel dit via: