Leestijd: 2 minuten

Ik las een mooi blog van Tea Adema. Dat ging over boosheid, en over hoe we gewend kunnen zijn aan bepaalde reacties. Het zijn gewoontes geworden.

Dat deed mij denken aan mijn blog van van 15 maart over je gevoelens herkennen. Over hoe belangrijk het is, om je bewust te zijn van je emoties.

Negatieve gewoontes

En die emoties kunnen dus een gewoonte worden. Hoe jammer is dat. Dat je boos wordt uit gewoonte, als het misschien niet eens nodig is.

 

Er zijn mensen die inderdaad altijd negatief reageren naar hun kind bijvoorbeeld. Misschien heb je ook wel eens zo’n voorbeeld gezien in je omgeving. Direct mopperen en schelden. Terwijl zo’n kind misschien helemaal niets verkeerds doet. Het doet niet echt iets verkeerd, maar het roept direct een negatieve reactie op bij de moeder (of vader). Wat ontzettend jammer; voor de ouder zelf, en voor het kind. Het zorgt voor een negatieve spiraal, en de boosheid lost niets op.

En jij?

Kijk eens naar jezelf, naar hoe jij reageert. Misschien heb je zelf ook wel eens een dergelijke automatische reactie. Zo’n reactie, die je hebt ‘geleerd‘ door wat je eerder hebt meegemaakt. Op zich is dat niet gek. Maar wel jammer, als je er niet van bewust bent.

Onder de loep

Ik denk, dat het slim is, om elke automatische emotionele reactie onder de loep te nemen. Als je namelijk automatisch reageert, is het geen keuze meer. Denk er eens bewust over na. Is het een terechte reactie? Wat gebeurt er eigenlijk? Wat doet het met jou? Wat denk je? Wat voel je? En wat zou je willen? Als je daar over nadenkt, en je weet, wat je eigenlijk zou willen, dan kun je gepast reageren, en niet vanuit een (automatische) emotie.

Verbeteren

Dan doorbreek je een negatieve spiraal. En dan kun je je relatie met de ander verbeteren. Probeer er de komende week eens aan te denken. Ik ga dat zeker zelf ook doen. Ik kan nu niets bedenken, maar ik weet haast zeker, dat ik ook zulke automatische reacties heb.

Doe je mee? Laat het hieronder weten; dat helpt je om daadwerkelijk de komende week er aandacht voor te hebben. Ik lees het graag 🙂

Deel dit via: