Leestijd: 4 minuten

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk? Wat levert zelfvertrouwen je op?

Zelfvertrouwen: vertrouwen in jezelf.

quote over fouten durven makenJe durft meer, want je vertrouwt op jezelf. Je durft dus ook nieuwe dingen te proberen. Je bent niet bang om te falen, want je hebt vertrouwen. En als je ‘faalt’ dan is het niet erg, omdat je beseft dat iedereen fouten maakt, en dat je daar van kunt leren. Je weet wat je vindt en waarom je iets doet. Daar sta je achter. Je doet niet zomaar iets, je doet het omdat je er over nagedacht hebt. Je hebt er vertrouwen in.

Zelfvertrouwen is dus: Dat je jezelf niet ‘in de steek laat’. Dat je jezelf niet tegenvalt. Dat je trouw durft te blijven aan jezelf.

Dat betekent dus, dat je dingen doet waar je tevreden over bent. Je hebt dingen geleerd, en je weet dat je het kunt. Je vertrouwt jezelf.

Wat is funest voor zelfvertrouwen?

Negatieve gedachten over jezelf, alsof je niet goed genoeg zou zijn.

Ontevreden zijn over de dingen die je (wel) kunt.

Je zelfbeeld laten afhangen van anderen.

Een te hoge lat, het perfect willen doen, geen fouten durven maken.

Wat kun je hieraan doen?

 

Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen.Besef dus, dat je fouten mag maken. Fouten maken helpt je om beter te worden. Je kunt er van leren. Wees er dus blij mee.

Durf daarom ook nieuwe dingen te doen. Als je de lat niet te hoog legt, is de kans op succes groter. En dat is weer goed voor je zelfvertrouwen. Het hoeft ook niet perfect te gaan, het is belangrijker dat je het aandurft.

Besef dat je niet alles hoeft te kunnen. Iedereen is anders. De één kan dit, de ander dat. Ga op zoek naar je eigen kwaliteiten. (Bij de coaching van volwassenen gebruik ik daarom het kernkwadrantenspel, om bewust te worden van jouw kernkwaliteiten. En ook in de kindercoaching gebruik ik een kwaliteitenspel, speciaal voor kinderen. Zó belangrijk voor je zelfvertrouwen!)

Doe dingen die je kunt, en waardeer jezelf daar voor. Wees er van doordrongen dat je ze kunt en wees er blij mee.

Denk aan de situaties waarin je je sterk voelde, waarin je successen behaalde: ‘bemoedigende situaties’. Die momenten kunnen je sterken.

spreuk over kwaliteitenVergelijk jezelf dus ook niet met anderen. Een ander is anders, jij bent jij. Vergelijk jezelf met jezelf. Heb oog voor wat er beter is gegaan dan de vorige keer. Dan ben je gegroeid, en kun je trots zijn op jezelf.

En ‘vier’ je successen. Wees blij met elke vooruitgang en ‘beloon’ jezelf daarvoor. Dat kan door jezelf eens te verwennen, maar ook door jezelf ‘gewoon’ een complimentje te geven. ‘Goed gedaan’.

Je hoeft ook niet altijd beter te worden. Goed is goed genoeg. Je mag ook gewoon tevreden zijn met wie je bent. Je bent sowieso waardevol, je hoeft niet te presteren. Wees daarvan doordrongen.

En laat je zelfbeeld niet afhangen van anderen. Jijzelf bent de enige die kan beoordelen of je het ‘goed’ hebt gedaan. Jij weet hoeveel moeite iets je gekost heeft, en of iets een overwinning is voor jou. Sommige mensen zijn een kei in het negatief zijn over anderen. Laat je daardoor niet ontmoedigen; jij kent jezelf beter. Je bent niet afhankelijk van de mening van anderen.

Bedenk en besef

Besef: niemand is perfect, en geen dag is gelijk. Je kunt je niet altijd ‘top’ voelen, iedereen heeft mindere dagen. Accepteer dat.

En bedenk bij alles: hoe zou ik zelf reageren naar de ander toe? Zou ik ze ‘afbranden’? Zou ik zeggen dat ze waardeloos zijn? Als ik dat niet bij een ander doe, is het dan eerlijk dat ik dat wel bij mijzelf doe?

Hoe zouden mijn geliefden reageren naar mij toe? Zouden zij mij ‘afbranden’? Zouden ze mij waardeloos vinden? Waarom zou ik mezelf dan wel waardeloos vinden? (NB Ik ga hierbij uit van gezonde relaties. In gezonde relaties brand je elkaar niet af. In gezonde relaties kun je wel laten weten wat je niet prettig vindt van de ander. En daar kún je dan weer iets mee ?. Maar je bent nooit waardeloos.)

Wees ook bewust van de meningen die je hebt. Doordenk ze. Sta je erachter? Houd er dan aan vast. Jij hebt recht op jouw eigen mening (zoals ieder ander ook recht heeft op zijn of haar eigen mening). En je mag altijd van mening veranderen, als je dat zelf wilt.

Verban de niet-helpende gedachten uit je denkwereld. Bedenk in de plaats daarvan alle goede gedachten, zoals: goed is goed genoeg, ik hoef niet perfect te zijn, ik ben goed zoals ik ben, ik ben geliefd (in elk geval door God ), ik mag zijn wie ik ben, morgen is er weer een dag met nieuwe kansen, vandaag ging het niet zo lekker, jammer dan. (Voor kinderen heb ik de ‘helpende gedachten kaartjes’ gemaakt (het is een versie voor jongere kinderen – die kun je hier aanvragen. Als je een versie wilt voor wat oudere kinderen, stuur me dan even een mailtje. En… je kunt ze zelf natuurlijk ook gebruiken ?. )

Sterkte en succes

Heb je veel last van niet-helpende gedachten? Oefen dan je helpende gedachten. Leer ze uit je hoofd, hang ze ergens neer. Oefen, oefen, oefen.

En wees niet bang om nieuwe dingen te doen. Daar leer je van (vooral als ze fout gaan ?).

Vraag: Is jouw zelfvertrouwen altijd ‘stabiel’? Of herken je de wisseling hierin? Laat het me weten in een reactie.

 

Deel dit via: