Leestijd: 4 minuten

Logisch nadenken

Als je mij een beetje kent weet je waarschijnlijk dat ik (zelf) nadenken heel belangrijk vindt. Nadenken over waarom je iets wel of niet zou doen. Waarom je voor het ene kiest en niet voor het andere.

Op zich hoeft dit niet zo moeilijk te zijn. Het vraagt natuurlijk wel een zekere vorm van analytischanalytisch vermogen. Je moet wel een beetje logisch kunnen denken, de feiten uit elkaar kunnen halen, weten waar het in de kern over gaat. Hoofdzaken en bijzaken onderscheiden. Waarom doe je iets wel of niet. Waarom misschien in de ene situatie wel en in de andere niet. Daar ben je je misschien niet zo van bewust, maar zo werkt het denkproces wel. (En dat gaat snel 😉 )

Keuzes

Soms is keuzes maken niet zo moeilijk. Tenminste, het kan moeilijk voelen, maar de gevolgen zijn dan niet groot. Bijvoorbeeld of je een groen of een blauw shirt aantrekt. Of dat je een appeltaartje of een kwarktaartje wilt. Dit kunnen ook best moeilijke keuzes zijn, want het is misschien allebei mooi of lekker. Héél lastig 😉 . Maar… niet ‘gevaarlijk’.

Maar moet je kiezen of je iemand opneemt in de groep of niet, dan wordt het al lastiger. Of als een jongen of meisje in de klas door iedereen gemeden wordt, wat doe je dan?

Kuddedier

kudde olifantenEen mens is een kudde’dier’. Dat kan soms helpend zijn. Als je het even niet meer weet kun je de ‘kudde’ volgen. Maar… doe dat dan alleen als je het echt niet meer weet en de ander vertrouwt. Er is namelijk altijd een leider. Iemand die het initiatief neemt. En die leider is ‘ook maar een mens’. Dan is het wel belangrijk dat de leider wijs en betrouwbaar . Bovendien ontslaat het je niet van je eigen verantwoordelijkheid. Je kiest zelf of je volgt of niet. (Ik had je graag een filmpje willen laten zien over hoe (steeds meer) mensen spontaan iemand nadoen die begint te dansen. Helaas kon ik hem niet meer vinden. Wel dit filmpje wat een beetje laat zien wat ik bedoel. Als er één begint volgen er vaak meer.)

En wat  wil je je kinderen graag leren? Dat ze niet zomaar doen wat een ander zegt, maar zelf (ook) nadenken. Zelf hun keuzes maken, weloverwogen.

Voorbeelden

 

Er is een super interessant filmpje van Victor Mids over het volgen van wat een ander doet. Ik verbaasde mij erover, maar vraag me tegelijkertijd af wat ik zou doen. Ik hoop, dat ik mezelf niet tegenval als ik in zo’n situatie zou komen. Bekijk hier het filmpje dat ik bedoel.wachtkamer

Zo’n zelfde soort situatie zag ik laatst weer, en dan nog erger in mijn ogen. Het beangstigt me ook wel wat moet ik zeggen. Is dit, hoe mensen kunnen reageren? Bizar. Ik kan helaas de uitzending niet meer vinden, maar het was ook van Mindf*ck van Victor Mids. Het ging om een quiz met vijf deelnemers, waarvan er vier in het complot zaten. Victor stelde een (simpele) vraag die ze alle vijf moesten beantwoorden, als laatste degene die voor de gek gehouden werd. Op de eerste vraag antwoordden ze goed. Maar daarna vroeg hij bijvoorbeeld ‘wat is de hoofdstad van Frankrijk’. De vier deelnemers die in het complot zaten zeiden alle vier (bijvoorbeeld) ‘Berlijn’. Toen de vijfde deelnemer moest antwoorden zag je hem/haar twijfelen, maar uiteindelijk zei hij/zij ook Berlijn. En zo ging het een hele tijd door. Ik herinner me ook nog dat er een trompet getoond werd, met de vraag wat voor muziekinstrument het was. Dat is toch een instrument dat iedereen kent. De vier ‘complot’deelnemers zeiden (bijvoorbeeld) ‘klarinet’. En ja hoor, de vijfde deelnemer zei ook klarinet. Het was ongelooflijk hoe iemand zulke domme antwoorden kon geven omdat anderen dat ook zeiden. (In het begin zag je nog wat twijfel, maar hoe verder de quiz kwam, hoe sneller automatisch het antwoord van de anderen werd nagezegd, zonder na te denken.)

Bij jezelf blijven

Ik heb me er werkelijk over verbaasd. Hoe is het mogelijk! Je ‘verloochent’ jezelf dus eigenlijk, want je weet heus wel dat het een trompet is, en toch zeg je wat de anderen zeggen. Bizar!

Zo kun je iemand dus laten doen wat je wilt. Het laat mij zien hoe belangrijk het is om ‘bij jezelf’ te blijven. Als het nodig is moet je tegen de stroom in durven gaan. Ben je overtuigd van iets, blijf daar dan bij, en laat je niet omver praten door anderen. Of – zoals bij het belletje – volg gedrag niet na als je zelf niet begrijpt waarom je het doet.

Je kind ‘leren’ sterk te zijn

Dat is ook wat je je kind wilt leren. Het moet niet meegaan met een pestende groep bijvoorbeeld. En datzelfverzekerd kind kan dus echt ontzettend moeilijk zijn, dat zie je aan deze voorbeelden. Heb daar in de eerste plaats begrip voor, maar laat ook weten dat het belangrijk is om je eigen hart te volgen. Ook al sta je dan misschien alleen. En dat is zwaar, maar héél belangrijk. Als je niet je eigen hart volgt krijg je er later spijt van.

Hoe leer je dat

Wat moet je doen om dat je kind te leren? Precies: het zelf zo DOEN. Je leeft het voor. Je kind zal een voorbeeld nemen aan wat jij doet. Laat jij mensen links liggen, dan zal je kind ook geen moeite doen om een ander er bij te betrekken. Praat jij negatief over anderen, dan zal je kind dat ook gemakkelijker gaan doen. Volg jij een ander zonder dat je weet waarom, dan zal je kind dat waarschijnlijk ook gaan doen.

Doe waar je zelf achter staathart

Mijn oproep is dus: doe waar je zelf achter staat. Denk na over waarom je iets doet, en kies zelf wat je wilt. En leer dat zo ook aan je kind.  Leer je kind, dat hij zelf mag weten of hij ergens aan mee doet of niet. Leer je kind zijn eigen keuzes maken, onafhankelijk van wat een ander kiest. Zo kan hij of zij ook juist een voorbeeld zijn voor anderen. Er moet altijd een voorbeeld zijn dat nagevolgd kan worden (en dat gebeurt, heb je nu gezien). Als je kind zelf nadenkt over waarom hij iets doet, dan zal hij niet zo snel het slachtoffer worden van mensen die kwade (of onjuiste) bedoelingen hebben. De wereld heeft sterke mensen nodig. Hoe mooi zou het zijn als jouw kind een goed voorbeeld is voor anderen.

Lees in dit verband ook mijn blog ‘Het belang van bewust zijn’.

Vind jij het makkelijk om je eigen weg te volgen? Laat jij je snel overhalen? Durf je dat hier te delen? Zou ik mooi vinden. En … als je het filmpje van de dansende menigte kunt vinden dan hoor ik het graag. Het was zo interessant om te zien 😉 .

Deel dit via: