Leestijd: 3 minuten

Zonder liefde heeft niets zin

Je kunt een geweldig slimme leraar zijn, die ongelooflijk veel weet, maar als je iets over wilt brengen zonder liefde, dan zal de ander het niet van je willen aannemen.kennis
Je kunt een wijs opvoeder zijn, maar als je geen liefde hebt, ben je een dictator, en bereik je de harten van je kinderen niet.
Je kunt een ‘welgeschapen’ fotomodel zijn, maar als er geen liefde is straal je kou uit.
Je kunt een super getalenteerd arts zijn, maar zonder liefde kun je iemand meer ‘kapot’ maken dan dat je heelt.
Je kunt een zeer vakkundig manager zijn, maar zonder liefde verlies je het respect (en de inzet) van je medewerkers.

Zonder liefde heeft dat wat je doet geen waarde. Dit is één van de wijze lessen die je in de Bijbel kunt vinden (1 kor. 13); ik vind het één van de waardevolste gedeelten.

Liefde is het belangrijkste dat er is

Zelfs al maak je grote fouten, als je liefde voor de ander hebt, en je vraagt vergeving voor wat je fout gedaan hebt, zal de ander het je makkelijker kunnen vergeven. En ook het vergeven zelf is natuurlijk makkelijker als je liefde hebt.

Denk je maar eens in:

 Je hebt een goede relatie met iemand, en die persoon doet iets wat jou echt pijn doet. Als het goed is, kun je er over praten, en zal die ander sorry zeggen/vergeving vragen. Er is liefde, en die ander wil jou helemaal geen pijn doen. Jij zult dan de ander kunnen vergeven, omdat je weet, dat het die ander in feite ook pijn doet wat hij of zij gedaan heeft.smiley die zich schaamt

Maar… is er iemand die jou niet mag (en jij mag die ander ook niet – vaak is het wederkerig), en die doet jou pijn, dan zal het je boos maken, en je zult het niet willen vergeven. Je neemt het die ander hoogst kwalijk, en het verslechtert de relatie nog meer.
Stel, dat je in zo’n relatie wel liefde op kunt brengen, en je kunt het die ander vergeven, dan zul je je relatie kunnen opbouwen en het een positieve draai kunnen geven. Met liefde is alles mogelijk. Dan blijkt misschien wel, dat het helemaal niet zo’n ‘beroerd’ persoon is als je dacht.

Liefde voor anderen

quote

Als jij het voor elkaar krijgt om meer van een ander te houden (ook, als je de ander eigenlijk niet zo aardig vindt), dan zal dat een positieve uitwerking hebben. Het zal ‘teruggekaatst’ gaan worden. Een ander voelt het, als je liefde voor hem hebt. (En ook al krijg je het niet terug, jouw houding zal in elk geval een positieve invloed hebben.) (Daarom staat er ook in de Bijbel: ‘heb uw vijanden lief’. Dat is dus niet zo gemakkelijk, maar het kan wel.)

De mensen die je echt liefhebt

moederliefdeAls we nu eens beginnen met de mensen die ons echt lief zijn ook ‘altijd’ lief te hebben; dat is al een hele belangrijke stap. Want zelfs de mensen die je lief hebt (denk aan je kinderen) kunnen dingen doen die jou vreselijk boos maken. Als je op zo’n moment bedenkt, dat liefde meer uitwerkt dan een boze tegenreactie, dan heb je al heel veel bereikt. En bedenk… zelfs straffen kun je (móet je) in liefde doen. Dan heeft het pas echt effect. Straffen (of wat ik beter vind: de consequenties laten dragen) zonder liefde is wraak. (Lees ook mijn blog over onvoorwaardelijke liefde, en over (alternatieven voor) straffen.)

Ik wens jou heel veel liefde toe; voor en van de ander.

Wil je hierop reageren, laat dan een reactie achter in onderstaand reactie veld.

Deel dit via: