Leestijd: 3 minuten

De tuin als metafoor

Geïnspireerd door het mooie lenteweer en mijn acties in de tuin moest ik weer denken aan de metafoor die ik in mijn eerste blog gebruikt heb: Opvoeden is als Natuurlijk Tuinieren. (Lees hem hier als je wilt weten waar het over gaat.)

Een tuin is een mooie metafoor voor heel het leven, niet alleen voor de opvoeding.

Enkele thema’s

 

Denk bijvoorbeeld aan de zon die we nu gelukkig regelmatig kunnen zien en voelen. Wat doet het goed, die warmte van de zon. En ook het licht is enorm belangrijk. Ik ben zó blij, dat het ’s morgens al eerder licht is, en ’s avonds later donker wordt. En ik ben niet de enige 😉 . Mensen ‘doen het goed’ bij veel licht.

En ook de warmte van de zon is heel belangrijk. Het laat je ontspannen, je wordt er blij van.

Als we naar de tuin kijken: Ook de planten worden weer wakker door de zon. Het komt allemaal weer boven, elk plantje op zijn eigen tijd, en op zijn eigen plek. Niet alle planten doen het overal even goed. De ene houdt van veel zon, de andere houdt van wat schaduw. De ene houdt van wat zanderige grond, de andere heeft liever wat zuurdere veengrond. De ene stuik kun je zonder problemen snoeien, de andere moet je volgens voorschrift snoeien, anders gaat hij dood. Allemaal verschillende voorwaarden, wensen.

Af en toe een beetje regen

Zon is fijn, maar ook de regen kunnen we niet missen. Het voorziet de tuin van water, en geeft de nodige frisheid. Af en toe een buitje is heel goed voor de groei. Een plant kan zich dan goed ontwikkelen. Als er nooit iets gebeurt in je leven – als altijd maar de zon schijnt – zal je je niet goed kunnen ontwikkelen. De groei stagneert dan.

 

Waar altijd de zon schijnt wordt het een woestijn.

Zelfs af en toe een beste wind

En zelfs een beste windvlaag (of misschien zelfs een storm) is af en toe nodig. De dode takken worden uit de bomen geblazen, het ruimt het nodige op.

Onkruid en ongedierte

De tuin kan ook wel lasten ondervinden, zoals van slakken, of van ander ‘ongedierte’ (iets, wat je niet wilt). Grappig eigenlijk: wanneer is iets ongedierte? En wanneer is iets onkruid? Dat ligt er aan wat je wensen zijn. Als je geen vergeet mij nietjes in de tuin wilt, en de tuin komt er vol mee te staan, dan is het onkruid. Toch kun je vergeet mij nietjes kopen in de tuinwinkel.

Bijen in je tuin zijn heel belangrijk. Ze zorgen voor bestuiving van de planten. Maar als er een bijennest zit word je niet zo blij. Dat is teveel van het goede.

vlinder

dagpauwoog

rups

rups dagpauwoog

En vlinders vinden we allemaal heel mooi, maar de rupsen hebben we liever niet.

Iets is dus niet per definitie onkruid of ongedierte. Het ligt er aan, of jij het wilt of niet. Als je er last van hebt, dan is het onkruid en ongedierte. In de ene situatie is iets gewenst, in een andere situatie niet. En soms is het nodig iets minder prettige situaties te doorstaan om bij iets beters uit te komen.

Zo is het ook bij mensen: het is fijn als je hulp krijgt van anderen, maar als je teveel hulp krijgt hoef je zelf niets meer te doen. Dat is niet goed voor je ontwikkeling.
Als je behoefte hebt aan een luisterend oor is het fijn als er iemand is die naar je kan luisteren. Maar als je alleen maar ‘luisterende oren’ om je heen hebt, en je nooit tegengesproken wordt, word je niet geprikkeld om dieper over de dingen na te denken.
En als je niet bereid bent af en toe iets te accepteren waar je in eerste instantie misschien niet zo blij mee bent, zal je nooit de situatie bereiken die daar doorheen bereikt kan worden.

Balans

Zorg er dus voor, dat je niet verstikt wordt door planten die jou overschaduwen of je plek innemen. Wees blij met de zon, maar ook met de regen, en op zijn tijd een beste windvlaag. Zorg voor een goede bodemstructuur, waar jij goed op gedijt. Wees blij met de insecten die nodig zijn om voortbestaan te garanderen. En wees blij met de lastige periodes die tot iets moois leiden. Als alles in balans is zal je – samen met je medeplanten – een prachtige tuin kunnen creëren.

Heb jij het idee dat je ‘in goede grond’ staat? Zo niet, wat kun je daar aan doen? 
Kun jij alle weersomstandigheden accepteren? 
Zijn er planten in jouw omgeving die teruggedrongen moeten worden omdat ze je anders overschaduwen? Of neem jijzelf te veel ruimte in waardoor anderen niet tot bloei kunnen komen?

 

Deel dit via: