Leestijd: 3 minuten

Opvoeden is als Natuurlijk Tuinieren

Mijn eerste blog op deze site

Ik wil met de deur in huis vallen. Een blog over opvoeden. Waar gaat het om bij opvoeden?

Natuurlijk tuinieren

Ik vergelijk het wel met natuurlijk tuinieren.

Dan zal ik eerst even uitleggen wat dat is: natuurlijk tuinieren.

Bij natuurlijk tuinieren gaat het er om, dat je de bloemen en planten laat opgroeien zoals ze ‘zelf willen’, en dat je ingrijpt, als dingen uit balans raken. Als er bij voorbeeld één soort al het andere overwoekert. Of als er te veel schaduw is voor een plant, waardoor hij niet kan bloeien.

Wat er ook bij hoort

Wat er ook bij hoort is, dat je planten  laat staan waar ze op komen, op de grond die er is. Je gaat dus uit van de grond die je hebt, en daar groeien planten op die zich thuis voelen op deze grond.  Je tuiniert dus bij voorkeur met inheemse planten, en niet met planten die hier niet thuis horen. Je tuiniert op een manier dat de natuur zich optimaal kan ontwikkelen. Je houdt rekening met de wensen van de planten en je laat de natuur zo veel mogelijk zijn gang gaan. Je grijpt pas in, als dingen uit de hand dreigen te lopen. Je maakt geen gebruik van gif, maar maakt gebruik van de dieren die op de natuur af komen, van de natuurlijke omstandigheden. Je probeert een klimaat te maken waar de planten zich thuis voelen. Je beheerst de natuur niet, maar je beheert het. Het is dus kijken, en de vinger aan de pols houden.

Wat het dus niet is

Het is dus niet ‘cultiveren’, zorgen dat het zo gaat als dat jij het wilt. Het ziet er dan dus ook niet ‘netjes’ uit (zoals men vroeger meer gewend was), maar als je er goed naar leert kijken zie je, dat er wel ‘zorg aan besteed is’.  Het is niet ‘de natuur volledig zijn gang laten gaan’, maar ‘de vinger aan de pols houden’, en ingrijpen waar nodig.

Hoezo bij kinderen?ikbenik

Zo kan het dus ook bij kinderen. Verwacht geen dingen die er niet in zitten. Elk kind is anders, en heeft zijn eigen sterke kanten. Plaats het niet op grond waar het niet thuis hoort. Maak gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en ga niet met gif aan de gang. Is je kind een gevoelig kind, hou daar dan rekening mee. Is je kind een zelfstandig kind, geef het de ruimte. Vorm je kind niet zoals jij het wilt, maar laat het kind zich ontplooien en ontwikkelen naar wie het is, en begeleidt hem/haar daar in. Zo zal je kind volledig tot zijn recht komen, en zich kunnen ontwikkelen tot wie het is. En dat is toch, wat je wilt bereiken? Een kind dat zichzelf kan zijn, en zijn grenzen weet en zijn mogelijkheden.

Wat is gif?

‘Harde’ woorden (bij voorbeeld scheldwoorden), zoals ‘sufferd’, ‘slome’, ‘kijk uit je doppen’, ‘schiet nou toch eens op treuzel’, ‘ga eens aan de kant’, ‘loop eens door’, enz. schreeuwen

Ongeïnteresseerdheid: niet op je kind reageren als hij/zij iets tegen je zegt.

Negeren. Dus ook een vorm van niet luisteren als je kind tegen je praat.

Schreeuwen.

Zeggen, dat je kind jou verdrietig maakt.

Wat zijn natuurlijke omstandigheden?

Als je kind zelfstandig is, en graag alles zelf wil doen: geef hem zo veel mogelijk de kans dingen zelf te doen. Neem het niet uit handen, en kijk wat mogelijke dingen zijn om zelf te doen.

Als je kind behoefte heeft aan stilte en rust: laat het voor het slapen gaan nog een half uurtje lezen en tot zichzelf komen. Geef het de kans zich terug te trekken als het daar behoefte aan heeft.

Als je kind behoefte heeft aan contact met andere kinderen: nodig regelmatig vriendjes/vriendinnetjes uit om te komen spelen, of laat je kind bij anderen spelen als het dat graag doet.

Als je kind behoefte heeft aan rust: dwing het niet om met anderen te spelen, omdat dat ‘goed is om veel vriendjes te hebben’.

Als je kind graag wil helpen: geef het de kans te helpen, ook als jij eigenlijk liever alles zelf doet, omdat dat gewoon veel sneller gaat.

Dus: pas je aan aan de behoeften van je kind.

En: laat je kind zelf de gevolgen ervaren, zodat het daarvan leren kan. Het moet de kans krijgen fouten te maken.

Vraag aan jou: begrijp jij wat ik bedoel met ‘natuurlijk tuinieren’ bij je kind? Kun je je hierin vinden? 

Als je vragen erover hebt verneem ik dat graag. Laat je reactie achter onder dit blog; ik reageer altijd.

Deel dit via: