Leestijd: 3 minuten

Gevoel

Heb je er wel eens bewust bij stil gestaan hoeveel gevoelens er zijn? De basisgevoelens kennen we wel: boos, blij, verdrietig en bang. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan trots, jaloers, tevreden, opgelucht, gestrest, hoopvol, onzeker, teleurgesteld, gefrustreerd, en zo zijn er nog wel veel meer te noemen. Noortje Wierenga heeft er een heleboel besproken in haar boekje ‘een boel gevoel‘; een mooi boekje voor kinderen waarin diverse gevoelens besproken worden, met daarbij een spel met vraag- en gevoelskaarten, waarmee je spelenderwijs bezig bent met gevoelens. Zo kunnen kinderen leren wat voor gevoelens er allemaal zijn, en – wat nog belangrijker is en waar het uiteindelijk om gaat – hoe je er mee om kunt gaan.boos meisje

We hebben dit ook destijds in ons POWER-kamp besproken en er spellen over gedaan. Toen ontdekten we bijvoorbeeld dat er veel verschillende soorten boos zijn, allemaal met nuance verschillen. Goed om je hiervan bewust te zijn (lees het hier).

Is dat dan belangrijk?

 

Gevoel kennen en herkennen is enorm belangrijk. Als je bijvoorbeeld boos bent, dan is het goed om dat op tijd te herkennen, zodat je bewust kunt bepalen hoe je er mee om gaat. Dan word je niet door je gevoel overvallen waardoor je misschien dingen doet of zegt waar je later spijt van krijgt. Je kunt – terwijl je ‘in controle bent’ – bepalen hoe je het beste kunt reageren. Misschien moet je even wachten met reageren, en er later op terug komen. Of misschien blijkt het – wanneer je er verder over nadenkt – eigenlijk niet zo erg te zijn . Of misschien moet je eerst even navragen hoe het precies zit.

Een mooi artikel over boos zijn op je kind, en hoe je daar het beste mee omgaat lees je hier.

Hulp

Je gevoel herkennen helpt je dus om ‘beter’ te reageren. Het helpt je om ‘geweldloos te communiceren’ (zie ook mijn eerdere blogs in dit verband over  Respect en Geweldloos Communiceren). Ben je er bewust van dat je jaloers bent bijvoorbeeld? Denk er dan over na hoe dat komt. Waar ben je precies jaloers op? Is het terecht dat je jaloers bent? Wat zegt het over jou? Waar ligt jouw behoefte. En kun je het ook relativeren: Waar zou een ander bij jou jaloers op kunnen zijn? Het her- en erkennen van je gevoel komt je relaties uiteindelijk dus ten goede. En dat geldt voor kinderen zowel als voor volwassenen.

Ook positief

gelukkig zijnMaar niet alleen het (h)erkennen van negatieve gevoelens is belangrijk, ook het besef van een geluksgevoel is belangrijk. Het maakt, dat je het intenser beleeft en er dus meer van kunt genieten. Je beseft wat je hebt of kunt, en kunt daar dankbaar voor zijn. Je gevoel van geluk krijgt de kans om er ’te zijn’.

Jong geleerd…

Het is dus heel belangrijk om kinderen hiervan ook bewust te maken. Het is goed dat ze besef krijgen van de verschillende gevoelens die er zijn. En dat je soms zelfs meerdere gevoelens tegelijk kunt hebben. En dat gevoel nooit fout is. Het is er gewoon. Maar het is wel belangrijk hoe je met je gevoel om gaat. En om daar over na te kunnen denken zul je er eerst bewust van moeten zijn.

Bespreekbaar

Maak gevoelens dus bespreekbaar. Dit kan natuurlijk met een spel zoals ‘Een boel gevoel’, maar je kunt het ook speels bespreken door bijvoorbeeld plaatjes te zoeken waar gevoelens zichtbaar zijn, en die te bespreken. Welk gevoel ‘zie’ je hier? Wanneer kun je je zo voelen? Wat is er vervelend aan dit gevoel, of juist fijn. Een andere vorm om gevoelens te ‘behandelen’ is: verschillende soorten muziek opzoeken, en daarop dansen met het gevoel dat het oproept. Of ’tekenen op muziek’. Wat voor gevoel geeft de muziek jou, en hoe zou je dat willen uitdrukken in een tekening. Dat kun je vervolgens even kort bespreken.

Luisteren

Hoe dan ook: heb aandacht voor gevoel. Voor jouw gevoel, en voor het gevoel van de ander. Onze gevoelens kunnen ons veel vertellen, ze zijn er niet voor niets.

Vraag: Wat vind jij het lastigste gevoel om mee om te gaan? Ik hoor het graag.

 

Deel dit via: