Leestijd: 3 minuten

Help, mijn kind vertelt me niets meer!

Vorige keer heb ik geschreven over hoe je kunt omgaan met een boze tiener. Maar niet iedere tiener reageert met boosheid. Je hebt ook kinderen die zich in de tienertijd juist terugtrekken. Ze vertellen jou doorgaans niets meer. Je hebt geen idee wat er in hen omgaat. Je hebt het gevoel, dat je de vat op hen kwijt bent.tiener, terugtrekken

En ….. misschien is dat in zekere zin ook wel zo

Want ook hier is de oorzaak, dat de tiener onafhankelijkheid ontwikkelt. Je voedt je kind op tot zelfstandige mensen, ten minste, dat is de bedoeling toch? En zelfstandige mensen leren zelf na te denken, maken zelf hun keuzes. Jij bent dat echter nog niet echt gewend. Tot de tienertijd kun je nog aardig wat keuzes voor je kind maken. Maar dat moet veranderen. En je tiener voelt dat in elke vezel. Hoezo, ik moet om tien uur thuis zijn. Hoezo, ik moet gezond eten. Hoezo mag ik niet met die vrienden omgaan. Je tiener gaat zich tegen jou afzetten, anders komt hij/zij nooit los. En sommige tieners doen dat door zich terug te trekken. Als ze niets zeggen, krijgen ze ook geen commentaar. ‘Ik regel het zelf wel, ik heb jou niet nodig’, dat is wat ze communiceren.

Controle

Je kunt jezelf afvragen, of  je je misschien teveel met je tiener ‘bemoeit’. Wil je misschien te veel controle uitoefenen? Voor veel met name moeders is het heel lastig om los te laten. Je wil toch wel graag weten waar je tiener uithangt, wat hij/zij allemaal doet, met wie hij/zij omgaat. Gaat het nog wel goed? Doen ze geen dingen die niet goed voor ze zijn? Weten ze wel wat het gevolg kan zijn? Je zegt nèt niet meer ‘voorzichtig hoor, straks val je’, maar …. het lijkt er wel sterk op.richting bepalen

Maar …. hoe dan?

Maar je kunt ze toch niet los laten? Nou ….. Je laat ze niet echt los. Je geeft ze alleen meer ruimte. Vertel je tiener, dat je het lastig vindt om een ‘nieuwe rol’ aan te nemen. Dat je weet, dat je tiener zelfstandiger wordt, en niet alles meer met jou wil delen. En dat is goed. Je moet er gewoon even aan wennen dat je tiener steeds volwassener wordt. Op deze manier erken je hun behoefte en laat je zien, dat je vertrouwen in ze hebt. En laat ze vooral ook weten, dat je er altijd voor ze bent. Denk niet, dat een tiener daar geen behoefte aan heeft. Hij doet het alleen op zijn eigen tijd. Respecteer je tiener in zijn keuze om niets te willen delen. Laat vooral weten, op een manier die voor de tiener belangrijk is, dat je van hem of haar houdt.

Periode

tiener, eenzaamVoor jou is deze periode misschien niet makkelijk, maar voor je tiener is dit ook een hele moeilijke periode. Aan de ene kant willen ze los van je komen, en aan de andere kant hebben ze je liefde en steun hard nodig. Wees daar van bewust. Geef ze zoveel mogelijk ruimte om zich te kunnen ontwikkelen, maar wees er wel voor ze. Als ze blijven doen wat ze altijd al deden, dan blijven ze kind. En dat willen ze niet. Jij ook toch niet?! Ze moeten dus veranderen. Geef ze die ruimte.

Anders denkenideeen

Ook als ze andere denkbeelden krijgen. Ze moeten hun denken ontwikkelen, en hoe kan dat als daar geen ruimte voor is?! Sta open voor de mening van de tiener. Houd zo de dialoog open. Heb vertrouwen in je tiener. Hij heeft een goed voorbeeld gehad, en nu gaat hij zelf onderzoeken wat hij er van vindt. Daar kun je trots op zijn. Jij hebt je weg toch ook zelf gevonden? Jij doet toch ook (waarschijnlijk) dingen anders dan je ouders? Geef je kind ook die ruimte, en blijf zo in contact met je kind. Als je op die manier je kind respecteert, zal hij/zij ook jou respecteren, ook al ben je het misschien niet altijd met elkaar eens. Hij hoeft geen kopie van jou te worden toch? Je tiener is een uniek mens.

Verantwoordelijkheid

Dat betekent natuurlijk niet, dat je tiener alles maar kan doen wat hij/zij denkt of wil. Blijf wel consequenties stellen voor de dingen die hij/zij doet, maar blijf vooral ook echt luisteren. Maar met meer ruimte en vrijheid komt er natuurlijk ook meer verantwoordelijkheid. Deze moet je kind wel willen en kunnen nemen. Daarover de volgende keer meer. Dan ga ik het hebben over het stellen van regels voor je tiener.

Heb jij ook een tiener die zich terugtrekt?  Kun je er aan wennen, of vind je het nog moeilijk? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. (Je kunt hieronder een reactie achter laten.)

 

Deel dit via: