Leestijd: 4 minuten

Weet jouw kind echt, dat je van hem/haar houdt?

Natuurlijk, zul je zeggen, dat zeg ik zo vaak. Dat weet mijn kind heus wel.loveyou

Maar …. voelt jouw kind dat ook? Weten met het verstand is iets anders dan het daadwerkelijk van binnen voelen. Dat maakt nogal een verschil. Iedereen wil graag echt merken/voelen, dat er van hem of haar gehouden wordt, en het niet alleen weten omdat het gezegd wordt.

Misschien zeg je nu wel: ‘Maar ik zorg altijd goed voor hem, dus hij weet het wel’.

5 Verschillende talen

Wist je, dat er 5 verschillende talen zijn waarop je je liefde kunt uiten? Ik heb het over de 5 ‘liefdestalen’. Als jij de taal van je kind niet spreekt, zal hij niet écht voelen dat je van  hem/haar houdt. Jouw liefde zal niet echt binnen komen. Jouw kind kan wel een heel andere ‘liefdestaal’ hebben dan jij. En dan ‘versta’ je elkaar dus niet. Iedereen spreekt altijd wel alle 5 de talen, maar er is er meestal één die er uit springt.

Wat zijn die 5 talen van de liefde?

 

  1. Positieve woorden. Een kind kan heel gevoelig zijn voor positieve woorden. Als je dat kind vraagt hoe het weet, dat zijn ouders van hem houden, kun je bijvoorbeeld als antwoord krijgen: ‘Dat weet ik, omdat mama altijd zulke lieve dingen tegen mij zegt. Ze is altijd heel trots op mij als ik help met tafel dekken.’ Of: ‘Ik weet dat papa van mij houdt, want als ik iets niet kan moedigt hij mij altijd aan, en zegt hij hoeveel hij van mij houdt, ook als iets niet lukt.’
  2. tijd en aandachtTijd en aandacht.  Een kind dat (extra) gevoelig is voor ’tijd en aandacht’ zal kunnen zeggen: ‘Dat weet ik, omdat papa altijd met mij gaat voetballen als hij thuis komt.’ Of: ‘Ik weet dat, omdat mama vaak met mij leuke dingen doet.’ Voor zo’n kind is het belangrijk om samen dingen te doen.
  3. Cadeautjes. Sommige kinderen zijn extra gevoelig voor het krijgen van cadeautjes. Ze kunnen je zo hun kamer laten zien en vertellen wat ze van wie hebben gekregen. En dan gaat het ook om de manier waarop het gegeven wordt. Het moet echt iets bijzonders zijn. Het moet met extra aandacht gegeven worden, en bijvoorbeeld mooi ingepakt zijn; en het moet natuurlijk ‘vanuit liefde’ gegeven worden.
  4. Lichamelijke aanraking. Andere kinderen weten dat hun ouders van hen houden doordat hun vader altijd met ze stoeit, of omdat ze met mama zo lekker kunnen knuffelen.knuffel
  5. Dienstbaarheid. En tot slot kinderen die dienstbaarheid als liefdestaal hebben. Zij weten het doordat mama altijd helpt met het huiswerk, of doordat papa altijd het speelgoed repareert.

Nu zul je misschien zeggen: dat vindt elk kind tot leuk? En elk kind houdt toch van aandacht en cadeautjes krijgen? Natuurlijk, we speken allemaal alle liefdestalen, maar bij de een komt iets op een andere manier binnen dan bij de ander.

Ga maar eens na bij jezelf

Waar word jij het meest door geraakt? Vind je het prettig om positieve woorden over jou te horen? Dat iemand vertelt dat hij jou zo bijzonder vindt? Voel je dan, dat je geliefd bent?

Of zie je de liefde meer doordat de ander iets moois voor je heeft gekocht; speciaal voor jou. Mooi ingepakt en met liefde gegeven.

Misschien voel je het pas, als iemand echt tijd voor je vrijmaakt en jou alle aandacht schenkt.

Of juist, als iemand iets voor je doet, en jou op die manier ‘in het midden’  zet.

Maar misschien doet het je meer als iemand je schouderklopjes geeft, of een arm om je heen slaat, of je knuffelt. Is dat jouw taal?

Als je er echt over nadenkt, springt er vast iets uit wat voor jou het meeste betekenis heeft.

Zo is het dus ook voor je kind

Je kunt bij een kind alleen niet te snel je conclusie trekken. De liefdestaal van je kind is nog in ontwikkeling en kan nog veranderen. Maar het is goed, om er aandacht voor te hebben. Je moet er ook echt wel een behoorlijke tijd aandacht aan schenken om er achter te komen. Het beste is natuurlijk, om alle vijf de liefdestalen te spreken. Maar als je er achter komt, welke liefdestaal de voorkeur heeft van jouw kind, dan kun je je daar extra op richten, zodat je zeker weet, dat jouw liefde verstaan wordt.

Probeer er bewust van te zijn. We willen ons tenslotte allemaal graag geliefd voelen. In het boek ‘de 5 talen van de liefde van kinderen’ van Gary Chapman en Ross Campbell wordt het de ‘liefdestank’ genoemd, die gevuld moet zijn om je lekker in je vel te voelen. Als deze liefdestank gevuld is, staat je kind meer open voor jouw terechtwijzingen. Als je kind dus echt voelt, dat het geliefd is, zal dat zeker je relatie ten goede komen.

 

PS: Dit geldt natuurlijk ook voor je relatie met je partner. Probeer eens uit te zoeken, wat ieders liefdestaal is en ga die (vooral) spreken. Je zult verbaasd staan wat voor effect dat kan hebben. Ik heb een site gevonden over de liefdestalen, leuk om daar ook eens te kijken. En op deze site kun je ook een test doen. (Dit gaat dan wel om volwassenen, en niet om kinderen.) Google maar eens op ‘5 liefdestalen’, je zult leuke dingen tegenkomen.

Op deze site staat ook nog een tip hoe je kunt uitzoeken wat de eerste liefdestaal van jouw kind is (n.a.v. het boek ‘de 5 talen van de liefde van kinderen’).

 

Ik ben benieuwd, of je ooit had gehoord van de 5 liefdestalen. Wil je met het hieronder laten weten? En ik hoor natuurlijk ook graag ervaringen hiermee.

Deel dit via: